De titel van deze blog komt in me op omdat we in de pruimentijd zitten.

Aangezien ik gezegend ben met een soort van fruittuintje heb ik nu een overload aan pruimen. De takken zijn enorm lang en eigenlijk niet passend bij de stam die deze enorme vracht aan pruimen nauwelijks kan torsen. Tijd voor verlichting dus. Tijdens het plukken zie ik dat de meeste pruimen een hele mooie egale vorm hebben, dieppaars van kleur. Helemaal volgroeid en klaar om geplukt te worden. Ook pluk ik pruimen die ‘gestokt’ zijn in hun groei; buitenkant mooi paars en aantrekkelijk, heerlijk van smaak, de vorm en de binnenkant zien er niet volgroeid uit. Wat me opvalt is dat deze niet volgroeide pruimen tegen een andere prachtige grote pruim aanhangen. Alsof ze zich hebben opgeofferd om die ander volledig tot z’n recht te laten komen. Een mooie metafoor die me meteen brengt naar de wijsheid en dynamiek van familiesystemen.

Regelmatig ontvang ik cliënten die op een of andere manier vastlopen in hun leven. Dat kan in relatie zijn tot bv. het werk, vrienden, familie of op zingevingsniveau.
Mijn vertrekpunt bij elke cliënt is het gezin van herkomst. Uit wat voor nest kom je? Hoe heb jij het leven geleerd te leven thuis? Heb je broers en/of zussen? Wat is jouw plek in jullie gezin? Welke rol heb jij (onbewust) gekozen?

Gisteren nog vertelde een passant dat ze elk jaar een weekend weg gaan met broers en zussen. “Hoe bijzonder is dát, zeg ik. Dat kan echt niet overal.” Ja maar … kwam het antwoord … oudste kan het niet laten om altijd maar weer te refereren aan het feit dat zij voor ons moest zorgen, altijd moest werken, het zelf verdiende geld moest inleveren, niet mocht studeren … “Daar kon ik ook niets aan doen” zegt passant. Het klinkt alsof oudste zich slachtoffer voelt. Zich op heeft geofferd om de ander te laten groeien en bloeien. Oudste voelt zich tekort gedaan, heeft de kansen niet gekregen. Dit blijft ‘hangen’ als een last binnen een familiesysteem. Door het inzetten van bv. een familieopstelling, middels een tafelopstelling, gebruik van poppetjes, vloerankers, representanten of een paard kun je ontdekken wat de dynamiek is binnen een gezin.

Heel inzicht gevend en mooi voor de bewustwording. Een fijne ingang om bijvoorbeeld een traject in te zetten.

M’n eerste blog … Uitstellen heb ik al lang genoeg gedaan … Zojuist opende ik een ‘GIF’ bestandje om te sturen naar iemand die appte ‘ik moet nog even zin maken om te gaan werken’ … Dat ‘GIF’ bestandje is een vliegende Pipi Langkous … Door het zien van deze Pipi en het onmiddellijk opploppende zinnetje ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan (leren)’ krijg ik zelf ook vleugels …

Dankjewel voor het lezen van mijn eerste blog. Tot in de pruimentijd1 !