EMDR

Tarieven

EMDR

EMDR is een therapievorm die oorspronkelijk is ontwikkeld om mensen te helpen die last hebben van traumatische ervaringen. Het wordt ook toegepast bij angststoornissen, depressie en verslavingen, maar ook bv. nagelbijten. Het is een gestructureerde aanpak waarbij de therapeut de persoon vraagt om de traumatische herinnering te herbeleven terwijl ze tegelijkertijd afleidende stimuli ervaren, zoals oogbewegingen, aanrakingen of geluiden.

Het idee achter EMDR is dat deze afleidende stimuli helpen bij het verwerken van de traumatische herinnering, waardoor de emotionele lading ervan wordt verminderd. Dit proces kan leiden tot een verandering in de manier waarop de persoon de herinnering aan het trauma ervaart, waardoor het minder verstorend wordt in het dagelijks leven.

Er is wereldwijd veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR en de resultaten hebben aangetoond dat EMDR succesvol kan zijn zowel bij volwassenen, als bij kinderen en jongeren. Mensen zijn vaak na een aantal sessies in staat hun leven zonder nare herinneringen of emotionele reactie op te pakken. Zeker ook bij kinderen en jongeren zijn de uitkomsten veelbelovend. Klachten verminderen of verdwijnen en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend kan zijn.