Familieopstellingen

Tarieven

Familieopstellingen

Familieopstellingen, ook bekend als systemisch werk of familieconstellaties, is een therapeutische benadering die zijn oorsprong vindt in de context van systemische familie- en organisatieopstellingen, ontwikkeld door de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger. Deze methode wordt gebruikt om de dynamiek en verborgen patronen binnen familiestructuren en andere sociale systemen te verkennen en begrijpen.

Hoe werkt dat dan?

Doel van de Opstelling; is om verborgen dynamieken, verstrikkingen en onopgeloste kwesties binnen een familie of ander sociaal systeem aan het licht te brengen. Het kan helpen bij het identificeren van onderliggende oorzaken van problemen of spanningen in het huidige leven van een individu.

Representanten; tijdens een sessie worden representanten gekozen om verschillende leden van het familiesysteem of relevante elementen te vertegenwoordigen. Deze representanten kunnen door de cliënt of de begeleider worden gekozen en in de ruimte worden opgesteld in relatie tot elkaar. Het idee is dat de representanten energetisch in verbinding staan met de personen of elementen die ze vertegenwoordigen.

Wanneer er één op één gewerkt wordt, maken we gebruik playmobilpoppetjes in een zgn. tafelopstelling of ankerplaten voor ruimtelijk werken. Ook een paard kan worden ingezet met systemisch werk. Uiteraard gaan we hiervoor naar buiten😉

Opstelling; de representanten worden opgesteld in de ruimte op een intuïtieve manier, vaak zonder dat ze weten wie ze precies vertegenwoordigen. De opstelling kan onthullen hoe relaties, loyaliteiten en conflicten binnen het systeem van invloed zijn op het welzijn van individuen.

Dynamieken en Oplossingen; tijdens de opstelling kunnen dynamieken zoals verstrikkingen, loyaliteitsconflicten of onuitgesproken emoties aan het licht komen. De facilitator kan interventies doen, zoals het verplaatsen van representanten of het uitspreken van bepaalde zinnen, om de energie in het systeem te herstellen en mogelijke oplossingen te verkennen. Vanuit hier kan iemand besluiten om een issue verder uit te werken in een individueel traject.

Inzicht en Heling: door het ervaren van de opstelling kunnen cliënten inzichten krijgen over hun familiegeschiedenis en de invloed ervan op hun leven. Het doel is om bewustwording te creëren, heling te bevorderen en nieuwe perspectieven mogelijk te maken.